Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які вже не можуть дочекатися нового сезону та перші тижні березня, є дуже цікава інформація. Щоб отримати добрий урожай перцю, потрібно заздалегідь про це подбати – вчасно посіяти перець на розсаду.

Адже всі сорти перцю теплолюбні, тож в Україні їх вирощують лише через розсаду. А для цього підготувати ґрунт, ємності для вирощування, знезаразити насіння для розсади та посіяти розсаду у сприятливі дні.

Про це розповів один із українських блогерів-дачників, який часто ділиться корисними порадами у соціальних мережах.

Підсвічування для розсади / фото: відкриті джерела

Термін посіву перцю залежить від сорту рослини. Ранньостиглі перці дозрівають вже через 80 днів після посіву, а пізньостиглі - через 150 днів. Отже, можна розрахувати час посіву. Про рекомендований час сівби для кожного сорту можна почитати на упаковці насіння.

Популярні новини зараз

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Для ФОП вступили у дію нові правила

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Підсвічування для розсади / фото: відкриті джерела

Коли сіяти перець на розсаду 2024 року за місячним календарем

Найкращі дати для посіву насіння перцю у 2024 році у лютому – це 11, 12, 15-21, у березні – 13-16, 18-19, 22-24.

Насіння перцю перед посадкою потрібно знезаразити – замочити у слабкому розчині марганцівки. Для того щоб насіння зійшло швидше, його потрібно проростити - загорнути у вологу тканину і покласти в тепле місце.

Необхідно стежити за тим, щоб тканина не висихала, в такому випадку насіння проросте вже на 4-5 день. Щоб насіння швидше зійшло, можна придбати стимулятор росту та обробити його згідно з інструкцією, вказаною на упаковці.

Розсада, город. Фото: Знай.ua

Як правильно сіяти перець на розсаду

Грунт для насіння повинен бути пухким і слабокислим. Щоб приготувати самому, потрібно змішати торф та перегній у рівних частинах або перегній та дерновий ґрунт у пропорції 2:1. Ємності для розсади мають бути шириною до 10 см і до 15 см завглибшки. Обов'язково робимо отвори для дренажу. Для кращого дренажу, можна ще насіння перцю сіяти в два стаканчики, вставлені один в один. У склянці з ґрунтом обов'язково має бути зливний отвір, з якого зайва вода витікатиме в другу склянку.

У кожну ємність сіємо по 2-3 насіння, щоб після проростання видалити слабкі. Присипаємо насіння пластом ґрунту завтовшки до 1,5 см і злегка притискаємо землю, поливаємо ґрунт. Потім накриваємо плівкою, зробивши отвори для повітря та ставимо в тепле місце.

Через 10 днів повинні з'явитися перші паростки, знімаємо плівку і стежимо, щоб земля була постійно вологою. Полив перцю має бути помірним: перезволоження призводить до розвитку на розсаді чорної ніжки. Перший тиждень розсаду підсвічуємо фітолампою, тоді вона краще зростатиме. Коли температура повітря буде +15 ° C, розсаду можна пересаджувати у відкритий ґрунт.

Нагадаємо, чистите картоплю та викидаєте шкірку? Заморозьте її і буде вам "диво".

Раніше повідомлялося, справа не тільки в насінні: дачники розкрили хитрощі вирощування міцної розсади.

Також, краще удобрення те, що є у нас вдома: як удобрити кімнатні рослини доступними та ефективними засобами.