Надмірне вживання солі може призвести не лише до загострення гіпертонії чи набряків – а й призвести до розвитку небезпечного захворювання нирок.

Про це свідчать результати масштабного дослідження вчених з Університету Тулейн у США, опубліковані в журналі JAMA Network.

Сіль, скріншот: YouTube

Аналізуючи дані понад 465 тисяч дорослих британців, вчені виявили чіткий зв'язок між звичкою постійно підсолювати страви та підвищеним ризиком хронічної хвороби нирок.

Причому цей ефект зберігався навіть з урахуванням таких факторів як вік, стать, індекс маси тіла, наявність цукрового діабету чи серцево-судинних захворювань.

Популярні новини зараз

Російський терор ракетами та дронами: українців попередили про важку осінь та зиму

Головне за 13 вересня: українцям скасували виплати у Польщі, Melovin "здався" після мобілізації, а пенсіонерів перевірять

6 знаків зодіаку, які з віком стають лише красивішими: це не магія, а астрологія

Нові вимоги для водіїв: який документ перевірятимуть на кордоні

Показати ще

За 11 років спостережень у 22 тисяч учасників розвинулася хронічна хвороба нирок. І серед них було достовірно більше за тих, хто завжди солив їжу понад норму. Тобто зв'язок між двома факторами очевидний.

Дієта, фото freepik

Експерти пояснюють це тим, що надлишок солі порушує водний баланс в організмі, змушуючи нирки працювати на межі можливостей виведення зайвої рідини. В результаті вони швидше зношуються і втрачають фільтрувальну здатність.

Отже, дослідники радять зменшити додавання солі в їжу, щоб знизити ризик розвитку вкрай небезпечної патології.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, впаде останнє: які напої заборонено пити чоловікам

Як повідомляв "Знай.uа", їжте цю кашу вранці і проживете довше:дієтологи назвали переваги доступної страви

Знай.ua писав, грейпфрут для серця, а гранат від проносу: які фрукти потрібно їсти взимку всім українцям