Заява прозвучала в ході Позачергової ради

До пропажі "у бермудському трикутнику" більш ніж 35 млрд грн з держбюджету, з приводу чого парламентарі влаштували допит прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, додалося ще кілька гострих питань. Нардепи ініціювали черговий невідкладний виклик до Парламенту з детальними поясненнями керівництва Уряду. Про це парламентарі заявили в ході засідання Погоджувальної ради, що відбулося 31 травня у Верховній Раді. Про причини виклику "на килим" дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua

Розмір субсидій та "бонусні" тарифи

Однією з кричущих подій стала заява народних депутатів про запропоновану постачальниками космічну вартість річного пакету природного газу для українців від 10 до 13,5 грн за кубічний метр, яку парламентарі відверто називають "тарифним геноцидом".

Та в переліку гострих питань є ще кілька пунктів.

"Важливим залишається питання тарифів. Я хотів би нагадати, що Верховна Рада 28 січня 2021 року прийняла відповідну Постанову – в ній багато чого зазначено. І я сподіваюся, що незабаром ми зможемо послухати, що саме було зроблено на доручення Верховної Ради Кабінетом Міністрів України", - зазначає Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Дмитро Разумков - фото ВРУ

Як підкреслив очільник Парламенту, детальний звіт від представників Кабміну має бути наданий на цьому або наступному тижні. Доповідь відбудеться в ході Години запитань до Уряду.

Мова йде про Постанову № 4650 щодо заходів, спрямованих на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін на житлово-комунальні послуги.

Документ передбачає низку вимог від Кабінету Міністрів України. Серед головних – повернення скасованого Урядом пільгового тарифу в 90 коп/КВт.год на перші 100 кВт електроенергії та збільшення видатків з держбюджету на виплата пільг і житлових субсидій.

Постанова 4650 - скріншот

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року Уряд встановив нову фіксовану ціну для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт.год, скасувавши пільгові тарифи.

Денис Шмигаль - фото Кабмін

Виклик міністра Марини Лазебної: пенсійна реформа і підвищення прожиткового мінімуму

Серед важливих питань – і питання реформи прожиткового мінімуму. Про виклик до зали Парламенту міністра соцполітики Марини Лазебної заявив голова політичної партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко.

"Цього тижня ми будемо займатися реформою прожиткового мінімуму – це та реформа, яка роками в Україні замовчувалась. Ми б хотіли запросити на Годину запитань до Уряду міністра соціальної політики Марину Лазебну. Є багато питань і щодо пенсійної реформи, і щодо субсидій. Таки міністр точно має частіше бувати у Верховній Раді – ми поки що Марину Володимирівну один раз лише заслуховували", - відзначив в ході засідання Олександр Корнієнко.

Верховна Рада, Юлія Тимошенко - фото ВРУ

Як нещодавно заявила міністр соцполітики Марина Лазебна, будь-яке збільшення прожиткового мінімуму автоматично призводить до перерахунку значної кількості виплат та необхідності вишукання додаткових видатків бюджетів усіх рівнів.

"Прожитковий мінімум – це базовий державний соціальний стандарт. Він має бути основою для визначення розмірів соціальних гарантій і доходів, які є основним джерелом існування людей. Це, зокрема, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком та інші державні соціальні допомоги. Тому важливо, щоб розмір прожиткового мінімуму був достатнім для задоволення базових потреб людей", - зазначила Марина Лазебна.

Марина Лазебна - фото 24 канал

За її словами, до величини прожиткового мінімуму прив'язано понад 180 різноманітних видів виплат – штрафи, збори, грошові стягнення та ін.

Коли саме відбудеться виступ представників Кабміну та про подальший розвиток подій у Верховній Раді читайте на порталі Знай.ua.