Хто хоч раз побував у радянській "хрущовці", той, напевно, звернув увагу на напрочуд маленькі кухні в цих будинках.

В основному їх площа становила 6 метрів, а подекуди – всього 4 квадратні метри! І якщо зараз подібне планування викликає подив, то за радянських часів воно було цілком звичним явищем у новобудовах.

Люди на кухні, скріншот: YouTube

Але чому саме так? Виявляється, це пов'язано не лише з нестачею ресурсів чи оптимізацією площ, а й з ідеологічним підтекстом. На думку експертів, влада свідомо проектувала мініатюрні кухні, щоб попередити "розкіш" та надмірне споживання серед населення. Адже це суперечило б принципам соціалізму та колективізму.

Крім того, у повоєнні роки гостро стояла житлова проблема, тому будівництво просторих будинків з величезними кухнями було економічно нереальним. Так само як і доступ до якісних будівельних матеріалів був досить обмежений.

Популярні новини зараз

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

Прибирання на кухні. Фото: скрін youtube

Однак, очевидно, радянська влада цілеспрямовано пропагувала і мінімалізм, і аскетизм у всіх сферах побуту. Отже, малогабаритні кухонні приміщення повністю вписувалися в таку ідеологічну канву. Ось тільки зараз в Україні такі рішення не в пошані.

Хоча й доводиться з ними миритися, бо всі радянські будинки одразу не знесеш.

Нагадаємо, просто мити - без толку: як доглядати кухонні дошки, щоб не рознести розсаду бактерій

Як повідомляв "Знай.uа", і ви п'єте цю гидоту: як швидко очистити чайник від накипу - врятуєте своє здоров'я

Знай.ua писав, яку техніку не можна включати в подовжувач: позбудьтеся і холодильника, і тостера