У продажу представлено багато виробників вершкового масла, і визначити серед них дійсно якісний продукт буває не так просто.

Для цього слід знати, як правильно готується натуральна олія і якою має бути її жирність, вказана на упаковці. Про основні критерії вибору якісного вершкового масла розповіла відомий нутриціолог Віра Курін на своїй сторінці у соціальній мережі Instagram.

Вершкове масло. Фото: скрін youtube

Отже, вершкове масло виходить у результаті багатоетапної переробки натурального молока тварин. Це досить складний технологічний процес, кінцевою метою якого є концентрування та виділення молочного жиру.

Зокрема, на першому етапі з коров'ячого молока за допомогою сепарування відокремлюють вершки, які містять більше жиру. Після цього для подальшої концентрації молочного жиру здійснюють збивання вершків.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Саме на цьому етапі і утворюється олія різної жирності. Під час сепарації одночасно відбувається виділення знежиреної фракції – так званої "масляни". Чим більше цієї рідини відокремлять від олії, тим вище буде концентрація жиру в ньому, тобто тим жирніше воно вийде.

Крім молочного жиру до складу натуральної вершкового масла входять молочні білки, невелика кількість лактози, а також жиророзчинні вітаміни та мінеральні речовини.

Часто вважають, що висока жирність, наприклад 82%, свідчить про якість та натуральність олії. Але це зовсім так. Висока жирність означає тільки менший вміст вологи у продукті, ніж у олії з 62% або 73% жирності. Однак не гарантує його якість.

Вершкове масло. Фото: скрін youtube

Жовтий колір також не є свідченням фальсифікату, адже він залежить від вмісту каротину в кормах худоби або пори року. Так само і "проплавлення" масла окропом не є надійним тестом, оскільки за його результатами неможливо відрізнити натуральний продукт від спреду.

Отже, при покупці олії слід звертати увагу лише на кілька ключових ознак. До складу мають бути включені лише молочні інгредієнти без додавання рослинних жирів. Номер ДСТУ (стандарту) 4399:2005 для вершкового масла або 4445:2005 для спреду.

Нагадаємо, панкреатит, гастрит і навіть руйнування емалі: кому і чому не можна їсти зелені яблука.

Як повідомляв "Знай.uа", можна важко захворіти: якою популярною крупою не можна зловживати

Знай.uа писав, шкіра буде як у немовляти: дієтологи перерахували продукти проти целюліту