Так, ви не дочули: людські фекалії можна використовувати як добриво, і це не тільки безпечно, але й ефективно. Однак, не варто відразу бігти виливати вміст вигрібної ями на город.

У цьому процесі є свої тонкощі, які роблять фекальні добрива безпечними і навіть корисними для ґрунту.

Перше, що варто знати – чисте використання людських відходів вкрай небажане через наявність хвороботворних бактерій та гельмінтів. Проте існує блискучий вихід: компостування.

Цей процес не тільки позбавляє шкідливих мікроорганізмів, але й робить добриво зручнішим у використанні, а головне – позбавляє неприємного запаху.

Популярні новини зараз

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Для успішного компостування людських фекалій потрібно підтримувати температуру 50°C. Даної температури досягти складно в чистій масі, тому вони компостуються разом із харчовими відходами.

Процес починається зі створення спеціального контейнера – водонепроникного та добре вентильованого. Потім додається нижній шар торфу, а зверху укладаються людські відходи на 2/3 об'єму контейнера.

Для зменшення вологості додають сухі компоненти, такі як скошена трава та подрібнені гілки, а також багаті на вуглець елементи.

Зверху контейнер закривається землею або торфом, щоб уникнути залучення комах, а сітка зверху служить захистом від щурів. Першого тижня компост кілька разів перемішують.

дівчина лежить на траві, фото Pxhere

Важливо пам'ятати, що для знезараження фекального компосту потрібно 1,5-2 роки, щоб він став безпечним для використання. Це цінне добриво, багате на фосфор і калій, може бути застосоване при посадці дерев і на клумбах.

Так що, незважаючи на своє походження, фекальні добрива – це не просто екологічне рішення, а й спосіб зробити наш город більш родючим.

Пам'ятайте лише про терпіння: урожай можна збирати через два роки після внесення такого компосту для городніх культур, які ми вживаємо у свіжому вигляді.

Вам буде цікаво дізнатися, кавова гуща допоможе не лише на городі – навіщо її зливають в унітаз

Раніше ми писали про те, як "підгодувати" кімнатні рослини взимку: добрива з інгредієнта, який є на кожній кухні

Крім того, Знай.ua повідомляв, які квіти сприяють одужанню хворого: можна приносити, але варто бути уважними