Вічна загадка людської поведінки призвела чеських дослідників до вивчення звички оцінювати свій запах. Журнал Psychology today опублікував результати незвичайного дослідження, проведеного вченими з Карлового університету в Празі.

У процесі опитувань та аналізу відповідей понад двісті осіб було виявлено три основні типи обнюхування та цікаві деталі, пов'язані з цією поведінкою.

Перший тип пов'язані з контролем соціальної прийнятності. Учасники дослідження розповідали про те, як оцінюють запах пахв, дихання та одягу. Результати показали, що пахви, руки і одяг, що носився, виявилися часто обнюхуваними частинами тіла.

Другий тип асоційований з інтимним самоконтролем. Тут у фокусі виявилися запахи інтимних місць, таких як геніталії, анус та пупок. Цікаво, що чоловіки частіше обнюхують зону промежини ніж жінки.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Третій тип стосується косметичного самоконтролю. Цей вид включає оцінку запаху ділянок тіла, де використовуються засоби догляду, наприклад, волосся і руки.

Дивно, що незважаючи на загальну тенденцію оцінювати свій запах, вчені не виявили особливих гендерних відмінностей для першого та третього типів. Однак, у контексті інтимного самоконтролю чоловіки та жінки оцінювали свої геніталії по-різному, причому перші виявилися більш схильними до цього.

Незважаючи на цікаві результати, що таким чином люди можуть стежити за змінами у своєму стані, вчені визнали обмеження свого дослідження, що ґрунтується на самозвітах учасників, які могли не завжди усвідомлювати свої дії.

Проте дослідження кинуло світло на таємниці наших звичок і дозволило задуматися про те, як вони пов'язані з нашими емоціями, станом здоров'я та суспільними нормами.

Нагадаємо, це найперевіреніші засоби від головного болю: не поспішайте відкладати свої справи

Раніше ми писали про те, що вловив запах агресивної хвороби: лабрадор урятував свою господиню від смерті