Темні зимові вечори часом приносять несподіваних сусідів, і цього разу на балконах українських міст з'явилися кажани. Проте зоозахисники та спеціалісти з українського центру реабілітації рукокрилих закликають не боятися цього незвичайного сусідства та стурбуватися про його збереження.

Правила та рекомендації опублікували UAnimals на своїй Instagram-сторінці.

Якщо в зимовий час ви помічаєте писк кажанів в обшивці балкона або відчуваєте їхній запах, зоозахисники закликають проявити милосердя і утриматися від будь-яких втручань до весни.

Експерти уточнюють, що всі види кажанів внесені до Червоної книги, і знищення їх гнізд категорично заборонено.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

У зимовий період, коли кажани знаходять притулок на балконах, зоозахисники попереджають від проведення ремонтних робіт, щоб не порушувати їхнє сховище. Це може призвести до загибелі рукокрилих.

Фахівці рекомендують відкласти ремонтні заходи до весни, коли кажани самі покинуть свої зимові укриття і вирушать до лісу.

Якщо вам необхідно провести ремонт на балконі, а ви виявили колонію рукокрилих, телефонуйте до центру реабілітації рукокрилих за номером +38 066 305 98 85. Експерти центру нададуть допомогу та консультацію.

При виявленні кажанів під час ремонтних робіт, рекомендується почати складати їх у коробки, уклавши на дно мокрі ганчірки. Рукокрилих потрібно брати у щільних рукавицях та обережно укладати у коробки, уникаючи травмування. Зберігати коробки слід у прохолодному місці за температури не вище +6 °C.

Експерти підкреслили, що кажани не загрожують людині, і вбивати їх або знищувати гнізда вкрай неприпустимо. Втручання в їх зимові укриття може призвести до загибелі біорізноманіття.

Тому зоозахисники закликають зберігати спокій, не панікувати і за необхідності звертатися за допомогою до професіоналів.

Раніше ми писали про те,як зрозуміти, що пухнастому улюбленцю потрібно змінити корм: причини, які не можна ігнорувати

Крім того, Знай.ua повідомляв, від якої риби краще відмовитися, щоб здоров'я не сказало вам "прощай": думаєте, що корисно, але це не так >