Цікаве дослідження вчених про вплив недосипання на мозок, проведене на тваринах (мишах), дає певне розуміння біохімічних процесів, які можуть відбуватися і в організмі людини при безсонні.

Хоча, звичайно, прямо перенести отримані результати на людей не можна. Справа в тому, що експерименти показали — після однієї безсонної ночі вони значно підвищують вивільнення "гормону щастя" - Дофаміну. Про це повідомляє SciTechDaily.

Безсоння. Фото: скрін youtube

Це викликає збудження, гіперактивність, агресію та гіперсексуальність тварин. Тобто вони немов "допінгують" себе безсонням. Вимірювання активності дофамінових нейронів, що винагороджують мозок, також продемонстрували їх аномальне зростання через недосипання.

На підставі цього вчені припускають, що подібний "природний допінг" від безсоння може тимчасово полегшувати деякі симптоми депресії у людей. Ці дані допоможуть у розробці відповідних антидепресантів.

Популярні новини зараз

Ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися": сувору норму пропонують замінити

Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше

Показати ще

Подолати безсоння. Фото: Youtube

Водночас автори дослідження закликають не сприймати його виправданням хронічного недосипання. Адже у довгостроковій перспективі воно дуже шкідливе для фізичного та психічного здоров'я. Тож краще все-таки спати повноцінно! А якщо вас турбує депресивний стан, потрібно обов'язково звертатися до спеціалізованих лікарів.

Нагадаємо, не перетворюйтеся на Дракона, це не ваш рік:як швидко врятуватися від печії

Як повідомляв "Знай.uа", як підтримувати фізичну форму взимку і не "впасти в сплячку": МОЗ поділилося рекомендаціями

Знай.ua писав, для серця, кишечника, кісток і мозку: доступні крупи оздоровлять організм