Досвідчені городники розповіли, що моркву можна сіяти навіть узимку, сподіваючись на гарний ранній урожай.

Вони запевняють, що пророщене після зимівлі в ґрунті насіння витриваліше до хвороб і дає кращий результат. Насамперед важливо вибрати правильний сорт моркви. Адже для посіву моркви "під зиму" підходять не всі сорти, що особливо швидко проростають.

морква, скріншот з відео

Щоб отримати добрий ранній урожай моркви, можна її посіяти навіть узимку. Врахуйте також, що втрати при озимому посіві будуть вищими, тому варто закласти на 10% більше насіння, а для гібридів – на 20-25%.

Під час сівби зверніть увагу, щоб температура повітря регулярно трималася на +5 градусах і не опускалася нижче. Саме в цей час земля починає твердіти. Тому орієнтовно посів можна здійснювати приблизно з кінця жовтня до листопада, а також на початку теплої зими.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

врожай моркви, скріншот з відео

Обов'язково слідкуйте за погодою, і якщо синоптики говорять про настання ще одного "бабиного літа", то посів краще відкласти. Адже дуже важливо, щоб морква не проросла восени. Виберіть безвітряне та добре освітлене рівне місце. Добре підійде невелика височина, з якої сніг зійде в першу чергу.

Після перекопування грядки потрібно боронувати, приготувати борозни для посіву, на відстані 18-20 см, і накрити матеріалом, що не промокає. Потрібно уникнути проростання бур'янів та розмивання дощем.

морква

Потрібно також заздалегідь приготувати суху суміш для загортання насіння. Добре сіяти, коли земля вже холодна, і нею складно прикрити насіння. Для приготування сухої суміші візьміть землю та торф у рівних частинах. Розбийте грудочки, а потім просушіть. Далі зберіть біля відра чи мішки та залиште у сухому приміщенні.

Зверніть увагу на те, щоб грунт був родючим і пухким, кислотність нейтральною або слабокислою. Хороші попередники для моркви – рання картопля, гарбуз, часник, цибуля, інші баштанні, огірки. Озима морква дає врожай на 20-30 днів раніше за весняну.

морква, pixabay

Нагадаємо, що швидко висаджуйте його на город: не вимагає особливого догляду і живе десятки років.

Раніше ми повідомляли про міні-город на вашому підвіконні: яку зелень можна посадити вдома.< /span>