Внаслідок тривалого відключення світла є небезпека, що запаси продуктів у холодильнику можуть зіпсуватися.
А викидати гроші на вітер чи сидіти голодним точно ніхто не хоче. І рішення, щоб цього уникнути, є!
З настанням холодів деякі продукти як мінімум можна зберігати протягом недовгого часу на балконі або на вулиці. Однак є й вимагають певних правил зберігання, а температура за вікном може змінюватись.
У Центрі громадського здоров'я України зазначають, що охолоджені чи заморожені продукти можуть бути небезпечними для споживання при вимкненні електроенергії. Тому в холодильнику має бути температура 4°C або нижче. У морозильній камері – 0°C або нижче.
Скільки ще чоловіків мобілізують до кінця 2024 року
МОН планує скоротити тисячі ліцеїв: залишать лиш обраних
Більше жодної дистанційки: Міносвіти хоче повернути всіх за парти
Українських дітей можуть не пустити за кордон: оголосили нові правила
Фахівці радять підготуватись до надзвичайної ситуації. Насамперед слід заморозити контейнери з водою, щоб зберегти температуру продуктів, якщо доведеться виймати їх із холодильника. Українцям також радять придбати сухий лід або блоковий лід.
Якщо вимкнено світло, тримайте дверцята холодильника та морозильника зачиненими. У цьому випадку продукти залишатимуться безпечними до чотирьох годин у холодильнику, 48 годин – у повній морозилці, 24 години – у напівпорожній морозилці.
Якщо електроенергія так і не з'явилася через 4 години, потрібно помістити кригу до продуктів у холодильник. Також слід викинути з холодильника продукти, що швидко псуються, це, зокрема, м'ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки.
Пам'ятайте, що ви можете безпечно заморозити або приготувати заморожені продукти, які ще містять льодові кристали або мають температуру 4°C або нижче
Поради щодо зберігання продуктів без холодильника опублікував також шеф-кухар Євген Клопотенко. Наприклад, щоб зберегти м'ясо, кожен шматок потрібно обернути папером, потім рушником, скласти в металеву ємність і виставити на вулицю.
Також м'ясо чи рибу можна скласти у каструлю чи скляні банки і добре пересипати сіллю. Для м'яса можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Перед приготуванням його потрібно добре вимочити у воді. А пересолену рибу можна висушити – так вона не потребуватиме особливих мов зберігання.
Вершкове масло і сир без холодильника можна зберігати в такий спосіб. Обернути їх у пергаментний папір, скласти в ємність і залити холодною, трохи підсоленою водою. Зверху накрийте тарілкою і поставте на неї щось важке.
Нагадаємо, як не покалічитися на слизьких дорогах: головні правила в ожеледицю.
Раніше ми повідомляли, що нашкодите не тільки собі, але й іншим: водіям нагадали, де не можна паркуватися взимку.