Від обґрунтувань – до введення санкцій

Резонансне повідомлення Євросоюзу про повне закриття неба для білоруських авіакомпаній, як і доступу для них в аеропорти ЄС, очолила топ найобговорюваніших тем в Україні. А сьогоднішнє доручення Уряду про припинення авіасполучення з країною-сусідом з 26 травня ще більше підкинуло вогню. Не втрималося від протестної заяви і Посольство Білорусі. Як до цього рішення ставляться українці, суть офіційного звернення Посольства в Україні та пропозиції нардепів щодо посилення заходів проти білоруської "верхівки" дізнавалися Знай.ua.

Рішення - скріншот

Думки розділилися: "рішення вірне" чи "страждання для людей"?

Затверджений на засіданні Уряду крок з боку України у відповідь на примусову посадку у Білорусі 23 травня літака Ryanair, що прямував за рейсом Афіни–Вільнюс, викликав справжню хвилю коментарів у соцмережах.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Українські користувачі буквально миттєво відреагували на новину.

Популярні новини зараз

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Дехто висловлює безсумнівну підтримку доручення Уряду.

"Рішення своєчасне і єдино вірне. Україна візьме на себе частину потоків. Аеронавігаційні збори виростуть. Вже вчора австрійські авіалінії пішли через Житомир-Чернігів. Не виключено, що через Київ ляже шлях з півдня на Мінськ - до Києва літаком, далі автобусом. І є інші варіанти", - зазначає В'ячеслав Корченюк.

Коментар - скріншот

Інші ж вважають прийняте рішення неправильним, оскільки від нього, в першу чергу, страждають звичайні люди.

"Це рішення створить масу проблем і незручностей, насамперед, для простих людей, а не для керівництв", - пише автор одного з тематичних коментарів Володимир Воротилін.

Коментар - скріншот

Варто відзначити, що повідомлення про припинення авіасполучення викликало палкі обговорення.

Коментар - скріншот

в аеропорту, фото: Уніан

Свою позицію часткової незгоди із впровадженими авіа-змінами українці обґрунтовували по-різному.

Хтось з економічної точки зору.

"З точки зору політики це добре, для економіки і авіакомпаній – це погано. Україна майже стає блокованою для перельотів з огляду, що з боку Росія і Білорусь", - стверджує користувач Oleksandr Kulikovskiy.

Коментар - скріншот

А хтось – ставленням до певних авіаліній.

"Частково вірне. Не дозволити польоти в просторі Білорусі – це так. Не дозволити Белавіа виконувати рейси – даремно", - пише Anna Tapias.

Коментар - скріншот

Аеропорт, фото: скріншот з відео

Наступ нардепів і протест Посольства

Разом з тим, парламентарі говорять про додаткові кроки, які потрібно впроваджувати разом із закриттям авіапростору. Про це заявили представники політичної фракції "Голос".

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

І перше, що треба зробити – це замість Мінська обрати інше місце обговорень і зустрічей щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі. А, по-друге, – це питання запровадження санкцій.

"Припинення авіасполучення з Білоруссю недостатньо – відповідь на терористичні дії білоруської влади має бути більш жорсткою. Зокрема, це кроки з: притягнення білоруських чиновників до відповідальності за міжнародним правом, запровадження санкцій проти поплічників режиму Лукашенка та зміна міста проведення перемовин щодо деокупації українського Сходу", - зазначає Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Верховна Рада - фото ВРУ

Посольство ж Республіки Білорусь в Україні висловило кардинальну протилежну думку.

Не минуло і кількох годин після оприлюднення рішення Уряду, як на офіційному сайті Посольства з'явилося офіційне повідомлення про направлену ноту протесту до Міністерство закордонних справ України.

Заява Посольства Білорусі в Україні - скріншот

Фото Посольства Білорусі в Україні

У ноті також відзначено, що білоруська сторона розраховує на те, "що обурливе рішення України з авіаційної блокаді Республіки Білорусь, метою якої є нанесення економічних збитків авіаційної галузі Республіки Білорусь, буде в найближчий час скасовано з урахуванням об'єктивного розгляду всіх обставин посадки 23 травня 2021 року".

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв про бунт нардепів, блокаду трибуни і SOS-сигнал до СБУ – гарячі події в Верховній Раді.