Парламент сьогодні затвердив Постанову

Скандальне "посвячення" в народні депутати Андрія Аксьонова, що призвело до блокування трибуни Парламенту і оперативного звернення до СБУ, виявилося не єдиною гучною подією на сьогоднішньому пленарному засіданні Верховної Ради. Тему зв'язків з державою-агресором продовжило голосування за Постанову № 5243 зі створення спеціальної Тимчасової слідчої комісії, мета якої – перевірка на "сепаратистські замашки" та приховані зв'язки з Російською Федерацією.

Володимир Зеленський, пожежа на Луганщині - фото з Фейсбук В.Зеленського

Ініціатор – Давид Арахамія: мета і функції

Ініціатором "Постанови про утворення ТСК з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України" став голова депутатської фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія.

"В нас є маленькі фракції та групи і реально є дефіцит депутатів, які можуть одночасно знаходитися в одній ТСК. Тому ми вирішили створити більш велику тимчасову комісію, яка може розглядати всі ці епізоди. Це буде репрезентативна комісія, яка може розглядати, згідно із законом, ці питання", - повідомляє Голова підкомітету з питань нагляду за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів, правоохоронних органів спеціального призначення та розвідувальних органів Давид Арахамія.

Давид Арахамія, скріншот: Instagram

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

У якості прикладів потенційних фактів-кандидатів, що увійдуть до загального переліку, Давид Арахамія привів резонансний інцидент з вагнеровцями та "плівками Медведчука".

А загалом же, спектр дослідження, за словами голови фракції "СН", буде досить широким і охопить різні напрямки.

До процесу долучиться ціла низка установ: Міноборони, Генеральний штаб ЗСУ, Офіс Генерального прокурора, МВС, Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції, Рада національної безпеки і оборони України, СБУ та ін.

Міністерство юстиції України - фото Міністерства юстиції України

Хто увійде до складу ТСК?

Головою новоствореної Тимчасової слідчої комісії стане заступниця голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки 33-річна Мар'яна Безугла ("Слуга Народу"). А заступником голови – Нестор Шуфрич ("ОПЗЖ").

Мар'яна Безугла - фото з Фейсбук

До складу ТСК увійдуть:

Постанова 5243 - скріншот

Втім, наприклад, перелік конкретних установ, представники яких підпадуть під "сканування", в положеннях документу не уточнюється.

Постанова 5243 - скріншот

В Пояснювальній записці до Постанови теж не побачити більш детальної інформації щодо конкретних напрямків і різновидів аналізу.

Постанова 5243 - скріншот

Перший повноцінний звіт створеної ТСК про виконану роботу мають презентувати на пленарному засіданні Верховної Ради не пізніше 6 місяців з дня її утворення.

Мінуси і недоліки: "Лише розмиває фокус"

На відсутності конкретики у визначенні тематики, способів збору інформації та етапів обробки даних наголосили і парламентарі.

Представники кількох фракцій і груп не оцінили поданий проект Постанови, як цілісно продуману ініціативу.

Верховна Рада - фото ВРУ

Як підкреслила заступниця Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська, даний формат створення ТСК лише "розмиває фокус" напрямків дослідження. А в документі, взагалі, відсутня чітка структуризація дій.

"Подібна ТСК тягне на величезну, масштабну роботу. З якого року будуть досліджувати ці питання? Який план дій? Що ви збираєтеся досліджувати: ліси на Луганщині чи Ічню, чи 5-ту колонну в Верховній Раді, чи захід Аксьонова сюди?", - відзначає Член міжпарламентської ради Україна-НАТО Соломія Бобровська.

Верховна Рада - фото ВРУ

Однак, врешті-решт, проект Постанови № 5243 був прийнятий в цілому 252 голосами "За".

Постанова 5243 - скріншот

Переважна більшість голосів – від представників фракції "Слуга Народу". А кнопку "Проти" натиснули члени 3 політичних сил.

Постанова 5243 - скріншот

Постанова набирає чинності вже з дня її прийняття.

А матеріально-технічне, кадрове, організаційне та інформаційне забезпечення роботи ТСК покладається на Апарат ВРУ.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що Україна і Латвія затвердили новий "пакет" дій: повернення Криму, інтеграція в НАТО і протидія Росії.