Існує чимало перепон

Тема ковід-паспортів і відкриття кордонів країн Європи та світу, взагалі, котрий місяць поспіль хвилює багатьох українців. Подробиці обговорень даного питання на весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі розповіли представники Постійної делегації ВРУ в ході тематичного брифінгу. Відбувся він 27 квітня в кулуарах Верховної Ради.

Артемій Сурін, мандрівник, фото з його Instagram

У європейців – неоднозначне ставлення

За словами керівниці Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцевої, цього разу вона проходила в "гібридному" форматі – 10 парламентарів подорожували до Страсбургу, а решта були на зв'язку в режимі онлайн.

"Разом з європейцями ми відстоюємо права людей з хронічними та довготривалими хворобами. Також це стосується COVID-паспортів і сертифікатів, що фактично теж дискримінує пересування людей в рамках Європейського Союзу. Що стосується вакцинованих-невакцинованих, це є пряме обмеження прав людей", - повідомила заступниця члена Постійної делегації Лариса Білозір.

Італія - фото travelgroup.ua

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Як підкреслила нардеп, наразі постало велике питання – що робити з тими людьми, які мають хронічні хвороби і не можуть бути привиті.

"І, особливо, з людьми, які не хворіли і найбільше можуть бути дискриміновані і не мають доступу до щеплення. Тільки 10 країн мають доступ до 80 % вакцин від ковіда. В Парламентській асамблеї Ради Європи ми почули, що у європейців, все ж таки, неоднозначне ставлення до COVID-паспортів", - зазначає в ході брифінгу Лариса Білозір.

Верховна Рада - фото ВРУ

Що у світі?

Про "підводні камені" ковід-паспортів нещодавно заявила і речниця ВООЗ Маргарет Гарріс.

"Ми, як ВООЗ, заявляємо, що на даному етапі ми не хотіли б бачити в паспорті вакцинації вимогу для в'їзду або виїзду, оскільки на даному етапі ми не впевнені, що вакцина запобігає передачі. Є й всі інші питання, окрім питання про дискримінацію людей, які не можуть пройти вакцинацію з тієї чи іншої причини", - підкреслила в ході брифінгу в ООН Маргарет Гарріс.

COVID-паспорти, карантин - Фото AP Abdeljalil Bounhar.jpg

В той же час, деякі країни вже почали видачу відповідних документів.

Так, однією з перших країн Шенгенської зони "COVID-паспорти" почала оформляти Ісландія – з кінця січня 2021 року. А, скажімо, в Ізраїлі щеплені протиковідною вакциною громадяни отримують "зелені паспорти".

Медики в Ізраїлі, фото: regnum

Тож про подальший розвиток подій в нашій країні та світі читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що в "Слузі Народу" озвучили остаточний вердикт: Тищенко – покарати, Шевченко – виключити з фракції.