НЗСУ можуть дати легальну можливість покрити недостачу фінансування державних клінік за рахунок пацієнтів. Так в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua заявила журналістка Катерина Котенкова і розповіла, чому модель співоплати не така невинна, як може здатися на перший погляд.

Журналістка розповіла про те, що в профільному комітеті Ради створено робочу групу, яка буде займатися питаннями співоплати медичних послуг і страхової медицини. І вже найближчим часом з'явиться відповідний законопроект. Співоплата означає, що частину суми платить держава, а частину - пацієнт зі своєї кишені, оскільки НЗСУ не вистачає грошей для фінансування програми Медгарант.

«Трохи про приватні клініки. Як повідомляють в деяких з них, вони не укладають договір з НСЗУ, оскільки запропоновані тарифи занизькі, їм це невигідно. Але, скажімо, чому людина не може отримати частину коштів за тарифом НСЗУ і доплатити свої гроші до нашого тарифу. У цьому випадку лікування в приватній клініці їй буде коштувати дешевше, ніж якби вона повністю оплачувала все сама. Тобто люди змогли б вибирати - йти повністю безкоштовно «по НСЗУ» в державну лікарню або з доплатою - в приватну», - розповіла Котенкова.

Вона каже, що рано чи пізно доведеться погодитися на модель співоплати, оскільки покривати лікування повністю за рахунок державного бюджету Україна не в змозі. Тобто, на перший погляд, вимальовується цілком «невинна» модель - людина або лікується безкоштовно на тих умовах, що прописані в контрактах клінік з НСЗУ, або - «покращує» пакет, але вже за свій рахунок: доплачує за більш комфортну палату, іменитого лікаря та інше.

«Але на практиці все може виявитися не зовсім так. Або навіть зовсім не так: на умовах співоплати будуть надаватися не тільки послуги в приватних клініках, але і в державних. Яким зараз НСЗУ хронічно недоплачує. І вони можуть покрити цю нестачу за рахунок пацієнтів, якщо їм дадуть таку легальну можливість», - заявила Котенкова.

Популярні новини зараз

Для ФОП вступили у дію нові правила

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Журналістка зазначила, що глава Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергій Кубанський вважає, що за рахунок пацієнтських доплат держава може спробувати вирішити проблему з лікувальними установами, які зараз фактично опинилися за бортом медреформи, наприклад, комунальні лікувальні заклади, з якими НЗСУ не укладе договір, якщо у них немає сертифіката доступності для маломобільних груп населення. Немає сертифікату - немає контракту з НСЗУ - немає грошей.

«Крім того, на його думку, введення фактично платної медицини суперечить Конституції. Ще в 2002 році Конституційний суд визначив, що таке безкоштовна медицина, яка гарантована громадянам Конституцією, і в якому обсязі вона повинна надаватися. Безоплатно люди повинні отримувати медичну допомогу, яка їм потрібна за життєвими показаннями на даний момент. І тільки за послуги, які прямо не впливають на здоров'я і життя людини, лікарні можуть брати гроші», - розповіла Котенкова.

Нагадаємо, Якименко заявив, що держава залазить в кишеню громадянина через державні підприємства.

Як повідомляв Знай.ua, Чернишов заявив, що медицина Ізраїлю подає приклад світу.