Сон – це найкращі ліки від усіх бід і найкращий відпочинок для кожної людини. Багато в чому його якість залежить від правильно обраної подушки. Від неї залежить не тільки стан нашого тіла, але і настрій, і працездатність, і загальне самопочуття. Причому у кожного свої індивідуальні потреби навіть до цього, здавалося б, такого простого предмету. Ідеальна подушка: як вибрати для себе, дітей і близьких. Вивчаємо відгуки фахівців і медиків – та отримуємо найкращі поради, які не лежать на поверхні.

Подушки: види https://www.pexels.com/ru-ru/

«Найбільш» правильні подушки: топ-6 секретів

Часто можна почути думку, що для хорошого і здорового сну зовсім подушка не потрібна. Насправді це великий і небезпечний міф. Медики стверджують, що хороша і зручна подушка служить захистом від викривлення хребта, адже вона запорука його правильного положення уві сні.

А як знайти найбільш якісну та зручну для себе подушку? Ось загальні рекомендації, яких потрібно дотримуватися для початку.

  • Головна помилка у виборі – це покупка однотипних і однакових подушок для всіх членів сім'ї. І справа тут не в стильних примхах – у кожної людини своя манера сну, свої фізіологічні особливості, зрештою індивідуальна будова хребта. Так що кожному належить і подушку підбирати індивідуально. Тим більше, що для різних цілей потрібні різні подушки. Подушка для сну і для диванів, для дитини і для дорослого – далеко не одне і теж.
  • Якість подушки визначається матеріалом її виготовлення, наповнювачем, способом пошиття, жорсткістю і так далі.
  • Розмір подушки теж має значення – для різного способу сну і фізіології є свої рекомендації. Якщо турбуєтесь про стилі інтер'єру, то не зіставляйте габарити подушок з розмірами і стилем приміщення/ліжка. Наприклад, великі подушки будуть погано виглядати на маленькому ліжку в крихітній спальні.
  • Якщо у вас м'який матрац – то краще буде тверда і висока подушка.
  • Чохол, в якому продається подушка – це теж важливо. Якщо він погано пошитий (якість швів і обробки), то подушка прослужить вам недовго. Також має значення його матеріал – нехай краще він буде натуральним (кращий варіант – 100-відсоткова бавовна, також махра і мікрофібра). Для того, щоб оцінити міцність шва (в ідеалі – дрібні акуратні стежки), трохи натягніть його – так ви переконаєтеся в міцності нитки. Тканина повинна бути приємною на дотик і не електризуватися.
  • Якщо мова не йде про диванні подушки, варто віддати перевагу виробам без прикрас і декору. Навіть мереживо може заподіяти незручність уві сні.

Подушки: як вибрати? https://www.pexels.com/ru-ru/

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Правильний вибір подушок: який вид кращий?

Як не дивно, у такого простого предмета домашнього затишку, як подушка, безліч параметрів. Тому подушки ділять на види за кількома критеріями.

Подушки розрізняються за:

  • висотою і ступенем жорсткості – високі, жорсткі і навпаки,
  • формою – квадратні, круглі, прямокутні і т. д.,
  • деталями виготовлення,
  • типом наповнювачів – натуральні і синтетичні зі своїми підвидами,
  • медичним призначенням – звичайні і ортопедичні,
  • віком майбутнього «володаря» – дитячі і дорослі,
  • призначенням – подушки для сну, для подорожей, для диванів, ортопедичні.

На яких подушках краще спати?

Немає універсальної відповіді на це питання. Кожній людині залежно від її антропологічних параметрів, стану здоров'я, чутливості, звичної пози сну і багатьох інших, в тому числі і смакових показників, найзручнішими будуть здаватися зовсім різні подушки.

Так що навіть розміри ідеальної подушки для гарного сну окремої людини підбираються індивідуально. Як це обчислити – далі рекомендації за всіма критеріями відповідно до індивідуальних запитів.

Як підібрати гарну подушку: розміри, щільність і форми

  • Якщо людина найбільше спить на спині, то найкраща для неї «середня» за всіма параметрами подушка. Середньої висоти – до 10-и сантиметрів і середнього рівня жорсткості. За формою ідеально прямокутник з валиком і/або поглибленням для шиї.
  • Якщо людина частіше спить на боці, то їй підійде висока і щільно-жорстка подушка. Така, яка зможе заповнити досить великий простір між плечем і вухом, підтримуючи шию на правильному рівні. А ширину подушки потрібно обчислювати індивідуально – вимірюйте плече (від основи шиї до плечової точки). За формою теж ідеальна прямоуголка з виїмкою під плече і валиком для шиї.
  • Якщо людина найбільше спить на животі, то їй потрібна маленька м'яка подушка. Висота – до 8-и сантиметрів. Таким чином можливо людині подушка під голову і не знадобитися, але тоді краще її підкласти під живіт – не буде болю в хребті в районі попереку. За формою також підійде прямокутка або зірочка.
  • Якщо людина спить в різних позах і постійно ворушиться – їй потрібна гранично невисока і м'яка подушка, так би мовити, подушка-трансформер. Вона може зручно підлаштовуватися під тіло в різних позах.
  • Для нестандартних запитів виробники створили і зовсім нестандартні супер-зручні і по-особливому хороші подушки. Подобається обіймати подушку або відчувати плече коханого уві сні – то ідеальними «подружкам » для сну для вас можуть стати подушки-підкови, Г-образні або у формі морського коника. Такі, до речі, ідеальні для дівчат в цікавому положенні. Вони бувають і м'які, і тверді, мають різну висоту і специфіку матеріалів.

Подушки для дітей https://www.pexels.com/ru-ru/

Обираємо правильну подушку: матеріали та наповнювачі

Яким наповнювачем повинна бути заповнена ідеальна подушка? Синтетика або натур-продукт – раніше цей вибір був однозначний. Ще наші бабусі вважали щастям подушку з пера або пуху. Та й зараз фахівці можуть сказати, що це екологічно і безпечно для здоров'я. Але з'явилися і нові варіанти хорошого наповнювача подушки.

1. Натуральні наповнювачі

  • Перо і пух в моді і зараз, але вже відрізняються недемократичною ціною. Серед достоїнств – висока повітропроникність, теплопровідність, легко відновлюють форму. Серед мінусів – потреба в регулярному догляді і регулярному «перетрушуванні», адже вони швидко збиваються.
  • Овеча шерсть. Головне достоїнство – лікувальний ефект від болю в суглобах і м'язах. Плюс ті ж теплорозподілення і стійкість до вологості. З мінусів – недовговічність і погане збереження форми.
  • Бамбук – це гіпоалергенність, супер проникнення повітря та чистка в пралці. Але погане вбирання вологи, і втрата міцності при частому її надходженні. Тобто якщо ви уві сні інтенсивно потієте, то бамбукова подушка – не кращий варіант.
  • Інші рослинні наповнювачі на кшталт оболонки рису, гречки, шишок хмелю. Це крута аромотерапія, але складний догляд, велика жорсткість і шурхіт.

2. Синтетичні наповнювачі

  • Силікон – дешево, легко, пружно, надійно і довговічно.
  • Поліестер. Теж легкість і повітропроникність, доступність автоматичного прання, висока м'якість. Але недовговічність.
  • Мікроволокно – промисловий двійник природного пуху. Захищає від вологи, пилу, не вимагає спецдогляду. Але сильно електризується.
  • Мікрогель – теж, але без недоліків.
  • Віскоеластик вважається лідером синтетики – відмінно тримає голову, повітропроникний і теплопроводний. Н про коштує дорожче всіх і не терпить прання.

Яку ортопедичну подушку вибрати?

На це питання ідеально зможе відповісти тільки ваш лікар. Справа в тому, що ортопедична подушка – це вже серйозний медичний «препарат», який варто використовувати тільки за призначенням.

Так що ваша ідеальна ортопедична подушка – це та, яку після консультації через болі в спині/шиї припише лікар-ортопед. Так як її параметри визначаються після грамотного встановлення причин і характеру болю і дискомфорту.

Подушки для сну https://www.pexels.com/ru-ru/

Які подушки вибрати для подорожей?

Подорожі – це приємно і цікаво. Але якщо часто приходиться знаходитись в дорозі, нехай навіть для відпочинку, а тим більше у робочих цілях – необхідно подбати про свій абсолютний комфорт сну і в дорозі. На цей випадок існують спеціальні якісні дорожні подушки, призначені для сну в сидячому положенні.

  • Подушка-рогалик. Одягаєш ззаду на голову і отримуєш її надійну фіксацію навіть просто під час їзди за кермом. Відмінний варіант водіям і таксистам.
  • Подушка-комір. Одягається на шию і підтримує її, дозволяє навіть схилити голову на свою м'яку приємну поверхню. Ідеально для поїздок в літаках і автобусах.
  • Подушка для всього тіла. Фіксує і спину, і шию, розташовуючись від сидіння до спинки крісла – супер для дуже далеких подорожей.
  • Подушка-підголовник. Варіант подушки, яка в сидячому положенні дозволяє так зручно розташувати голову, як практично і в ліжку.

Подушки для подорожей можуть бути не тільки набивними і надувними, але і з ефектом пам'яті (їх спеціальний наповнювач приймає форму шиї і голови під час їх фіксації).

Яка подушка найкраща для дитини?

Дитині, безумовно, належить найкраща подушка. Вибирати її слід особливо ретельно і до цього є специфічні рекомендації.

  • Перед подушкам з натуральних наповнювачів варто віддати перевагу синтетиці. А саме – це силікон або мікрогель. Їх гіпоалергенність набагато вище всіх інших.
  • Серед природних наповнювачів допустимі подушки з бамбука і пуху.
  • Чохол дитячої подушки повинен бути тільки натурально-бавовняним.
  • Ширина ідеальної дитячої подушки – трохи менше ширини її плечей.
  • Середня жорсткість – дитина повинна в подушці трохи провалитися.
  • Дітям до 2-х років подушки взагалі не рекомендуються.
  • Бажано купувати подушку, розраховану виробником конкретно на вік вашої дитини – хоча такі вказівки на виробах бувають рідко.