Коли справа доходить до підбору рослин для горщиків на підвіконні, важливо враховувати їхній взаємозв'язок, оскільки вони, подібно до сусідів під одним дахом, мають свої переваги та антипатії. Ефективне сусідство залежить від схожості вимог рослин до освітленості, ґрунту та вологості.

Важливо пам'ятати, що рослини можуть бути джерелом хімічних речовин. Фітонциди та ефірні олії можуть визначати, наскільки комфортно "дружитимуть" ваші зелені жителі.

Кімнатні рослини, скріншот: YouTube

Не завжди красиві на вигляд рослини можуть стати непримиренними суперниками та витісняти один одного у боротьбі за ресурси.

Якщо рослина раптово починає демонструвати дивні ознаки – уповільнене зростання, відсутність цвітіння, чи засихання листя – можливо, у цьому винен недружній сусід.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Домашні рослини, скріншот: YouTube

Для міні-городів на підвіконні, де дачники намагаються вирощувати цибулю, салати, овочі та інші зелені культури взимку, недоцільно поруч розміщувати кучеряві кімнатні рослини. Будь-які ліани та ампельні види , рано чи пізно, призведуть до проблем з освітленістю, що може негативно позначитися на здоров'ї та зростанні рослин городу.

Молочай , незважаючи на свою зовнішню привабливість, є сусідом, якого варто уникати. Оточені ним рослини відчувають дискомфорт, і його близька присутність може негативно вплинути на їх здоров'я та розвиток.

Фікус каучуконосний, скріншот: YouTube

Поєднання міні-города на підвіконні з орхідеями також не рекомендується. Вони можуть уповільнити зростання зелених культур, таких як цибуля, кріп і мангольд , а в свою чергу ці культури можуть стати причиною обпадання квіток орхідей.

Фікус , незважаючи на свою нешкідливість та привабливий зовнішній вигляд, може стати небажаним сусідом. Він вимагає рясних поливів і великої кількості світла, що може негативно позначитися на навколишніх рослинах на підвіконні.

Кімнатні рослини, скріншот з відео

Особливо варто про це пам'ятати, якщо вирощує огірки, томати або цитрусові дерева, такі як мандарини або лимони, поблизу фікуса. Взаємодія з фітонцидами цибулі може призвести до пригніченого стану фікуса.