На відміну від штори, яку потрібно прати 3-4 рази на рік, тюль доводиться освіжати частіше, а саме раз на два місяці. І так хочеться дістати чисту річ з машинки і відразу повісити без додаткового прасування.

Про те, як прати тюль у машинці, щоб потім його не гладити, розповів один із українських блогерів, який часто ділиться цікавими побутовими лайфхаками у соціальних мережах.

Важливо зрозуміти, коли настав час відправляти тюль у прання

Тюль швидко вбирає запахи, жовтіє та стає сірим, тому й прати його доводиться частіше. Щоб зрозуміти, чи варто вам відправляти фіранку в машинку, проведіть міні-тест - несильним рухом струсіть тканину.

Якщо хмари пилу немає, то з пранням можна почекати. Ну а якщо є, то вперед до пральної машинки, а ми розповімо, як прати тюль у машинці, щоб не гладити. Адже праска, крім того, шкодить тканині, вони швидше жовтіють.

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Ми розберемо п'ять золотих правил прання тюля, за допомогою яких вам не доведеться прасувати його додатково, а лише дістати з машини, висушити та повісити.

Відбілювання тюлі, фото з вільних джерел

Правило 1: укладаємо тюль

Перед пранням необхідно струсити тюль, щоб позбавитися пилу. Сильно забруднені штори варто попередньо замочити в мильному розчині та соді.

Далі, якщо ви хочете витягнути тюль з машинки і відразу повісити на вікно, то не варто кидати його в зім'ятому вигляді машинку. Акуратно, шар за шаром складки тюля складіть між собою, а далі змотайте, як показано на відео.

Корисні поради, пралка. Фото: Youtube

Правило 2: вибираємо температуру та режим

Для того щоб після прання машини не довелося гладити тюль, потрібно вибрати делікатний режим, плюс додатково натиснути кнопку "глажка". Крім того, в деяких машинках є спеціальна розв'язка для штор "без складок"; або "шовк". Сміливо вибирайте його.

Також не варто класти велику кількість порошку, а температура води не повинна бути надто гарячою. Оптимально – 30-35℃. Не забудьте і про кондиціонер для білизни. Він пом'якшує тканину та запобігає появі складок.

Правило 3: спеціальний чохол

Перед пранням тканину краще укласти у спеціальний чохол, так звану сітку. Туди потрібно акуратно утрамбувати тюль так, як сказано у правилі №1. Звичайно, застосування чохла не дає гарантії, що тканина не деформується, але зламів на тюлі буде точно менше, ніж при пранні звичним способом.

Прання, фото з вільних джерел

Правило 4: режим без віджиму

У жодному разі не вичавлюйте тюль - повісьте так, щоб вода скла сама, або оберніть у простирадло. Краще спочатку дати воді втекти з тюлю у ванній кімнаті, і далі вже розвішувати на балконі або на вулиці. Так його не треба буде гладити, він розправиться під власною вагою. Крім того, на свіжому повітрі тюль швидко сохне, що обумовлено властивостями та структурою матеріалу.

Правило 5: краще не досушити

Не варто повністю висушувати тюль, краще повісити його трохи вологим на вікна. При цьому можна розгладити складки руками.

Нагадаємо, бажаєте мати хороший урожай – робіть все вчасно: які рослини потрібно садити на розсаду в січні.

Раніше повідомлялося, любите гіркий шоколад та чорну каву? У вчених вам погані новини, ви – психопат.

Також, залишилися без опалення та електроенергії: прості способи зігрітися в холодній квартирі.