У кулінарії для приготування різних страв та заправки салатів ми звикли часто використовувати олію. Однак вона виявилася не такою вже корисною.

Фахівці назвали мінуси, здатні завдати шкоди здоров'ю людини. Зокрема, про це розповіла експерт із харчування Наталія Мазурик.

рослинна олія, фото:sovkusom

Яку загрозу несе олія

1. Соняшникова олія не є найкращим продуктом для смаження

Оскільки, за словами фахівця, в олії містяться переважно жири Омега-6, при нагріванні вони виділяють шкідливі канцерогенні елементи.

Популярні новини зараз

Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році

На обліку, уточнюється, у розшуку: українцям пояснили статуси у додатку "Резерв+"

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

У випадку, якщо ви все ж таки вирішили смажити саме на ній, краще вибирати рафіновану, що має вищу температуру димлення. Крім того, не варто смажити на кукурудзяній, пальмовій та соєвій олії, адже вони теж мають багато Омега-6.

Рослинна олія, скріншот з відео

Для смаження найкраще підходить оливкова олія, яка має переважно Омега-9, тому не виділяє канцерогенів під час нагрівання. Без шкоди для здоров'я також можете використовувати кокосове та олію авокадо.

2. Соняшникова олія не повинна бути основою в раціоні

Причина залишається тією самою – велика кількість Омега-6. Крім канцерогенності при нагріванні, Омега-6 діє ще й таким чином: в організмі утворюються гормоноподібні сполуки, що спричиняють спазми та запалення. Однак зняти ці спазми можуть інші сполуки, що утворюються Омега-3.

Наголошується на важливості співвідношення між Омега-3 і Омега-6 було 1:1. Згідно з дослідженнями, людина вживає більше омега-6, тому в організмі виникають запалення.

Для підтримки достатнього рівня Омега-3 в організмі потрібно їсти жирну рибу, риб'ячий жир і волоські горіхи. У той же час, за основу потрібно вибирати кокосову, оливкову та олію авокадо.

Ціни на рослинну олію, скріншот з відео

Нагадаємо, що рецептори "заспівають" від задоволення та організм оцінить: дієтологи назвали найкорисніший десерт.

Також наш портал інформував, що від них прищі ростуть, як гриби після дощу: з якими продуктами потрібно бути обережнішими.