У зимовий час ми неухильно манимося до солодкого та жирного, створюючи ілюзію, що таке харчування допомагає впоратися з холодом та смутком коротких днів. Але є наукові причини, чому ми так тягнемося до солодкої зими.
У Міністерстві охорони здоров'я Україниподілилися інформацією про це.
Які причини цього?
1. Еволюція
Серед осені знову настане весна: синоптики повідомили, якою погодою здивує листопад
Терміни обмежені: "Нафтогаз" попередив про важливу для всіх українців процедуру
Карткові перекази за новими правилами: кого банк відправить у "чорний список"
Контроль за картковими переказами посилять: які суми зацікавлять банк та податкову
Час голоду минув, але наш організм все ще закладений на запаси. Взимку він намагається запастися жиром, залучаючи до солодощів та висококалорійної їжі.
2. Світ
Скорочення світлового дня вносить свої корективи: менше світла – більше цукру, що може спричинити сезонний афективний розлад (САР). Тут грає роль біохімія: солодке стимулює вироблення інсуліну, який допомагає клітинам ефективніше споживати глюкозу та покращує роботу нейронів.
3. Тепло
Організму потрібно тепло, і він його отримує за рахунок термогенезу - процесу, при якому він витрачає енергію на травлення їжі. Тут білкова їжа дає максимальний ефект.
Яких рекомендацій дотримуватись:
- Не пропускайте їди: ситий шлунок робить стійкішим до солодкого.
- Раціон зосередьте на рослинній та білковій їжі, що покращить кишкову мікробіоту та забезпечить енергією.
- Активність та прогулянки допоможуть зігрітися.
- Достатній сон та відпочинок також знижують потяг до солодощів.
- Якщо вам важко не лише відмовитися від солодкого, а й виконати прості завдання, зверніться до психолога. Сезонний афективний розлад може серйозно погіршити якість життя.