Роками дієтологи радили обмежувати вживання солі через ризики для здоров'я. Однак останні дослідження показують, що все не так однозначно.

Нутриціолог Анастасія Голобородько написала про це в Telegram, зупинившись на питанні, яку саме сіль слід вживати і в яких обсягах.

Сіль. Фото: скрін youtube

З одного боку, надмірне споживання солі справді шкідливе, особливо для серцево-судинної системи. Воно може спровокувати гіпертонію, постаріти організм, а також призвести до онкозахворювань шлунка та інших проблем.

Втім, з іншого боку, повна відмова від солі також має негативні наслідки. Зокрема, це гіпоацидність шлунка, порушення травлення, дисбаланс електролітів тощо.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Показати ще

Отже, краще дотримуватись золотої середини: 2,3 г солі на день для здорових людей і 1 г – для схильних до гіпертонії.

Важливо також враховувати, що 80% солі ми споживаємо із готових продуктів: ковбас, снеків, фастфуду. Тому слід обмежити їх та контролювати власне досолювання страв.

Сіль, скріншот: YouTube

І, звісно, ​​звертати увагу на якість солі. Краще вибирати натуральні види: гімалайську, морську тощо. Вони містять корисні мінерали та мікроелементи на відміну від рафінованої столової солі.

Тому замість того, щоб викреслювати сіль із раціону повністю, краще контролювати її кількість та вибирати якісні види. І тоді вона не зашкодить, а навпаки – збагатить страви корисними речовинами.

Матеріали характеру новин не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед ухваленням рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, не тільки смачно, а й корисно: властивості мандаринів, про які ви навіть не здогадувалися

Як повідомляв "Знай.uа", живот уже хоче зимової теплоти:секрети здорового харчування в холодну пору від дієтолога

Знай.uа писав, улюблений напій може призвести до непередбачуваних наслідків: лікарі попередили, коли він може пошкодити