Під зиму на грядках можна висадити не лише цибулю та часник, а й посіяти інші овочеві культури.
Досвідчені городники пояснили, як це правильно зробити і для яких рослин такий посів підходить.
Дуже важливою є наступна умова – починати підзимовий посів потрібно при стабілізації температури на рівні нульової позначки термометра. Зазвичай, це період перших ранкових заморозків.
Тому поспішати із посівом не варто. У разі, якщо ґрунт підмерзне, а потім розмерзнеться, це може спровокувати проростання насіння, а відповідно і його загибель.
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
"Тисяча Зеленського": як батькам отримати гроші за своїх дітей
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Як правильно висівати насіння на зиму
Слід пам'ятати, що норму насіння для підзимових посівів збільшують на 25-50% порівняно з весняними. А на легких ґрунтах насіння потрібно закопувати на 0,5 см глибше за звичайне. Дуже важливо пам'ятати, що в жодному разі висіяне під зиму не поливають! У той же час обов'язково роблять мульчування.
Які культури можна посіяти під зиму:
1. Морква. Любить пухкий грунт і не терпить органіку, що не перепріла. Тому живильну грядку можна буде використовувати під моркву лише на 2-3-й рік.
При сівбі землю добре перекопують, вносять золу, мінеральні добрива чи перегній (3-5 кг на квадратний метр). Якщо грунт важкий, додають пісок, якщо кисле — вапно або доломітове борошно. Коли земля осяде та настануть низькі стійкі температури – висівають моркву. Її попередниками можуть бути огірки, картопля, цибуля, капуста.
2. Петрушка. При її висіванні формують міжряддя 20-25 см. Врахуйте, що при цьому глибина загортання насіння може коливатися від 1 до 1,5 см.
3. Кріп. Сіють на глибину 2,5 см, залишаючи відстань між рядами 20 см. Небажано садити його після таких культур як кінза, морква, кмин, фенхель. У той же час годяться грядки після огірків, капусти, картоплі, кабачків.
Нагадаємо про підготовку ґрунту до наступного сезону: що потрібно зробити вже зараз.
Раніше ми повідомляли, що копаємо пісок, а потім - збираємо тирсу: модні способи зберігання кабачків, гарбуза та моркви.