"За" виступило 280 парламентарів

Примусова посадка пасажирського літака в аеропорту "Мінськ", що курсував 23 травня за маршрутом Афіни-Вільнюс, миттєво набула шаленого резонансу не тільки в країнах ЄС, а й у всьому світі. Сьогодні Парламент України 280 голосами "за" затвердив ініційовану днями Постанову № 5597 із чітко прописаним переліком офіційних вимог до влади Білорусі та проведення невідкладного розслідування подій.

Постанова 5597 - скріншот

Загроза міжнародній безпеці, розслідування та "повітряні санкції"

В проекті Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryinair у Мінську Парламент рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки пасажирського компанії Ryanair.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Як і затримання засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, наголошуючи, що це "є черговим проявом наступу білоруської влади на політичну опозицію, на свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі".

Популярні новини зараз

Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків"

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Показати ще

Олександр Лукашенко, фото Белта

"Вчиненням цього примусового акту посадки пасажирського літака білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Вказані дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації і становлять загрозу міжнародній безпеці, в тому числі безпеці руху повітряного транспорту", - зазначає Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Однією з головних вимог є невідкладне проведення Міжнародною організацією цивільної авіації розслідування з відповідними наслідками для тих, хто його вчинив.

Постанова 5597 - скріншот

"Метою проєкту Постанови є схвалення Заяви, якою засуджуються протиправні дії білоруської влади у відношенні братнього білоруського народу та дії, які є порушенням міжнародних правил цивільної авіації та становлять загрозу міжнародній безпеці", - йдеться в Пояснювальній записці.

В Постанові також відзначено, що Верховна Рада повністю підтримує запроваджену Урядом заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь з 26 травня та посилення "повітряних санкцій" щодо білоруських авіакомпаній з 28 травня 2021 року.

Постанова 5597 - скріншот

Дмитро Разумков - фото ВРУ

Постанова передбачає доручення Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви ООН, Європейській Комісії, Європейському Парламенту, іноземних парламентів і урядів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що дітям до 14 років заборонять продаж будь-яких ліків – Верховна Рада проголосувала "за".