Захист дисертації Киви науковці вважають соромом для України

Новина про захист кандидатської дисертації 43-річного нардепа Іллі Киви від ОПЗЖ, що відбувся 26 квітня, стала мега-резонансною в українському суспільстві. Сьогодні в будівлі Верховної Ради це питання підняли і парламентарі. В профільному Комітеті з питань освіти, науки та інновацій повідомили про кричущі "проколи" в дисертації Іллі Киви і направили у МОН України офіційну вимогу провести ретельну експертизу його роботи. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Ілля Кива - фото Знай.ua

Серед науковців – масштабні протести: підпал диплома і ганьба

Гучна заява про масштабні протести науковців і виявлені недоліки в роботі народного депутата Іллі Киви прозвучала в ході пленарного засідання, що розпочалося о 10.00 28 квітня.

"Нещодавно ми ухвалили закон, який змінює правила присудження наукових ступенів. Вони вступають в силу з 1 вересня 2021 року. Але що ми маємо сьогодні? Складається таке враження, що роками працююча корупційна наукова машина перебуває в агонії. Бо те, що останнім часом відбувається із науковими ступенями, – просто ганьба", - зазначає секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Науковці, зокрема і доктори наук, відверто говорять, що науку тепер поховано.

"Наш колега Ілля Кива у супроводі чи то охорони, чи то тітушок, без допуску реальних журналістів захистив дисертацію кандидата наук. Це викликало надбурхливу реакцію в науковій спільноті і у всьому українському суспільстві. Науковці стурбовані таким рівнем української науки", - відзначає народний депутат України Наталія Піпа.

Одним з яскравих прикладів став вчинок викладача Українського Католицького Університету Олександра Явчанка, який публічно спалив свій диплом кандидата медичних наук на знак протесту. Як підкреслила спікер, він заявив: "Мені надалі соромно називатися кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано".

Український Католицький Університет - фото Українського Католицького Університету

Псевдонауковий текст, підробка та "приписані" конференції

Також секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій повідомила про виявлені у дисертації нардепа Іллі Киви "проколи".

"Виявлено підроблений підпис на одній із довідок до дисертації, вказано участь у наукових конференціях, в яких участь він, насправді, не брав. Вказана англомовна наукова стаття, яка переведена Гугл-транслейтом. Псевдонауковий текст дисертації, а один із двох схвальних відгуків на дисертацію надано офіційною опоненткою кандидата", - повідомляє Наталія Піпа.

Ілля Кива - фото з Фейсбук

Висновок вченої ради і "ступінь" Киви ще має затвердити Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки України.

"Зважаючи на суспільний резонанс, а також інформацію, наведену розслідуванням Bihus.info, я вже написала Відкритий лист до міністра і звертаюсь офіційно тут до Міністерства освіти і науки та Атестаційної колегії провести експертизу кандидатської дисертації Киви на предмет виявлення порушень. Подібні рішення – сором для України", - наголошує секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що в "Слузі Народу" озвучили остаточний вердикт: Тищенко – покарати, Шевченко – виключити з фракції.