Комітет Верховної Ради пропозиції підтримав

Не пройшло і двох тижнів після гучної розмови нардепів з міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом щодо скасування Державної підсумкової атестації для учнів 4 та 9 класів, як на черзі ще одна "порція" новин. На цей раз зміни торкнулися 11 класів – мова про процес проведення ЗНО. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Школа, Діти, фото: Getty Images

Як проходитиме ЗНО-2021?

Вирішальне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за участі представників МОН України відбулося сьогодні, 31 березня.

За його результатами, ДПА у формі ЗНО для 11 класів цього року буде скасоване.

Презентація на засіданні Комітету - скріншот

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

"Випускники, які не планують вступати до закладів вищої освіти, звільняються від ДПА у формі ЗНО. А які планують – проходять ДПА у формі ЗНО. Задля зменшення кількості учасників ЗНО з кожного предмета і, відповідно, загальної кількості тестувань, ЗНО не проводиться з предметів, на які випускники зареєструвалися лише з метою проходження ДПА", - повідомляє Секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Презентація на засіданні Комітету - скріншот

Думки батьків і "підводні камені"

Разом з тим, чимало батьків і вчителів виступають проти відміни Державної підсумкової атестації.

"Дуже багато звернень надходить від батьків, директорів, вчителів із проханням залишити ДПА у формі ЗНО для всіх. Переважна більшість стверджує, що МОН провалило дистанційне навчання, яке Міністерство не хоче визнавати. А так наразі немає результатів – немає і можливості оцінити, як було організовано "дистанційку"", - розповідає Знай.ua Секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

школа / скріншот з відео

Українці одразу ж відреагували на цю новину.

"Це не справедливо. Треба було скасовувати або на початку року, коли діти тільки починали наймати репетиторів і займатися, або взагалі не скасовувати. Це нівелює вартість знань і показує вигляд хаосу у МОН. Правила мають бути одні для всіх і не мінятися посеред "гри"", - пише автор одного з коментарів Dmytro Dymydyuk.

Коментар - скріншот

Призначення Сергія Шкарлета, протести - фото Радіо Свобода

Вчителі ж, в свою чергу, "в шоці" від рівня знань учнів за цей рік дистанційного навчання.

Коментар - скріншот

"Всі розуміють ризики коронавірусу, але минулого року проведення ЗНО не загострило епідеміологічну ситуацію. При правильній організації безпечного процесу і дотриманні санітарних вимог ризик є мінімальним. ДПА мотивує дітей: тих, хто добре вчився - вчитися так і надалі, а хто гірше - намагатися вчитися краще", - зазначає народний депутат України, Секретар профільного Комітету ВРУ Наталія Піпа.

Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій і новини в освітній сфері читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що в Парламенті готують новий освітній документ – яких змін чекати українцям?