Держави, які думають у перспективі, вже давно займаються розробкою технологій для космічної економіки. Про те, якими будуть перші кроки такого виду освоєння космічного простору, розповів у своєму відеоблозі політолог Руслан Бізяєв.

Аби розвіяти сумніви щодо можливості такого виду бізнесу, експерт згадує скандал, що відбувся 2 роки тому. Йдеться про наміри Дональда Трампа викупити у Данії всю територію Гренландії. Бізяєв зазначає, що у цій справі фігурували кошти сумою до кількох сотень мільярдів доларів. Причиною послугувало багатство острова на рідкоземельні елементи.

«У поясі астероїдів цих рідкоземельних елементів в сотні мільярдів разів більше. А гроші зараз друкують трильйонами. Ось вам і бізнес», - пояснює Бізяєв вигідність таких вкладень. Тому він і стверджує, що ті держави, які думають у перспективі, вже давно займаються цим питанням: розробки відповідних технологій вже почалися. Зокрема про свої перші кроки та цілі заявили США: промислова місячна база і ремонтно-заправна станція, що знаходитиметься між Землею та Місяцем. Це, безсумнівно, як вважає Бізяєв, уже обговорюється і в Китаї.

З іншого боку, існує також проблема палива, поставляти яке на супутник із Землі зовсім не вигідно. Зокрема йдеться про воду, водень і кисень – забезпечення отримання цих компонентів на Місяці буде першочерговим завданням. «За наявними оцінками, місячне паливо майже в тисячу разів дешевше земного, що означає, що його видобуток - критична умова для будь-яких великих космічних місій», - розповідає експерт.

Важливість такого освоєння Місяця полягає і в тому, що на ньому передбачається складання кораблів для польотів уже на більш віддалені об’єкти – планети та астероїди. Так Бізяєв окреслює ще одне завдання – видобуток металів у космосі. Тим не менш, супутник Землі і є багатим на метал і кисень. Аби не бути голослівним, експерт надає дані британської компанії Metalysis, яка зуміла виділити кисень із місячної породи реголіт, частка якого становить 43%. Отож, розробка технологій для переробки реголіту відкриє дорогу до космічної промисловості.

Популярні новини зараз

"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще

Бізяєв також відзначає, що в сучасному світі змінилася ситуація із доступом до космічних матеріалів. Зокрема, НАСА вже не так охоче ділиться місячним ґрунтом, тому Китай відправив свою космічну місію по цей матеріал.

«Сучасна геологічна карта Місяця показує ймовірні місця таких родовищ, в яких може бути, за деякими оцінками, мільярд тонн заліза, мільйони тонн нікелю, сотні тисяч тонн кобальту, тисячі тонн платини», - стверджує Бізяєв. Водночас він звертає увагу, що, окрім космічного будівництва, видобуті матеріали можна буде транспортувати на Землю і вже використовувати тут в інших цілях.

Нагадаємо, Бізяєв розповів про останні досягнення в освоєнні космосу.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Марс на сьогодні залишається для землян єдиним "запасним аеродромом".